Πόνος στην κοιλιά: Πότε είναι αθώος;

Ο κοιλιακός πόνος είναι πόνος που αισθάνεστε από τα πλευρά σας μέχρι τη λεκάνη σας. Είναι επίσης γνωστό ως πόνος στην κοιλιά ή πόνος στο στομάχι. Η κοιλιά φιλοξενεί πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, του συκωτιού, του παγκρέατος, του λεπτού και παχέος εντέρου και των αναπαραγωγικών οργάνων. Υπάρχουν επίσης μεγάλα αιμοφόρα αγγεία στην κοιλιά.

Οι σοβαρές αιτίες του πόνου στην κοιλιά περιλαμβάνουν σκωληκοειδίτιδα και προβλήματα εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι περισσότεροι πόνοι στην κοιλιά είναι αβλαβείς και υποχωρούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μόνο ανακούφιση από τα συμπτώματά τους. Μερικές φορές, ο κοιλιακός πόνος μπορεί να σταματήσει και η αιτία δεν θα γίνει ποτέ γνωστή ή η αιτία μπορεί να γίνει πιο εμφανής με τον καιρό.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό για πόνο στην κοιλιά

Πηγαίνετε κατευθείαν στον γιατρό σας ή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα:

  • Έντονο πόνο
  • Πόνο που διαρκεί αρκετές ώρες
  • Πόνο ή κολπική αιμορραγία εάν είστε έγκυος
  • Πόνο και έμετο ή δύσπνοια
  • Πόνο και έμετο με αίμα
  • Πόνο που εξαπλώνεται στο στήθος, το λαιμό ή τον ώμο σας
  • Πυρετό και ιδρώτες
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Οποιαδήποτε άλλη ανησυχία.

Αιτίες κοιλιακού πόνου σε ενήλικες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε πόνο στην κοιλιά σας. Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν για σκωληκοειδίτιδα, πέτρες στη χολή, έλκη, λοιμώξεις και προβλήματα εγκυμοσύνης. Οι γιατροί ανησυχούν επίσης για αυτές, καθώς και για πολλές άλλες καταστάσεις.

Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να μην προέρχεται από την κοιλιά. Μερικές αιτίες περιλαμβάνουν καρδιακές προσβολές και πνευμονία, παθήσεις στη λεκάνη ή τη βουβωνική χώρα, ορισμένα δερματικά εξανθήματα όπως ο έρπητας ζωστήρας και προβλήματα με τους μυς του στομάχου όπως ένα στέλεχος. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί μαζί με προβλήματα στην ούρηση ή προβλήματα περιόδου. Με τόσα πολλά όργανα και δομές στην κοιλιά, μπορεί να είναι δύσκολο για έναν γιατρό να είναι απολύτως σίγουρος για την αιτία του προβλήματός σας.

Ο γιατρός θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις και στη συνέχεια θα σας εξετάσει προσεκτικά. Δεν μπορεί να κάνει περαιτέρω εξετάσεις. Η αιτία του πόνου σας μπορεί σαφώς να μην είναι σοβαρή. Ένα άλλο σενάριο μπορεί να είναι ότι ο γιατρός δεν μπορεί να βρει την αιτία, αλλά ο πόνος βελτιώνεται μέσα σε ώρες ή ημέρες. Θα αξιολογήσει εάν ο πόνος απαιτεί χειρουργική επέμβαση ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Νόσος Κρον