Ραγάδα Δακτυλίου

Η ραγάδα δακτυλίου είναι μια ρήξη ή ανοιχτή πληγή που αναπτύσσεται στην επένδυση του παχέος εντέρου, κοντά στον πρωκτό.

Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα των ραγάδων του πρωκτού είναι:

 • ένας οξύς πόνος
 • αιμορραγία- οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν μια μικρή ποσότητα έντονο κόκκινο αίμα είτε στα κόπρανα τους είτε στο χαρτί τουαλέτας

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν νομίζετε ότι έχετε ραγάδα δακτυλίου. Μην αφήνετε την αμηχανία να σας σταματήσει να αναζητάτε βοήθεια. Οι ραγάδες του πρωκτού είναι ένα κοινό πρόβλημα που συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν οι γιατροί. Οι περισσότερες βελτιώνονται χωρίς θεραπεία, αλλά ο γιατρός θα θέλει να αποκλείσει άλλες καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα, όπως αιμορροΐδες. Μπορούν επίσης να σας πουν για μέτρα αυτοβοήθειας και θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας και να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης ρωγμών.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και τον τύπο του πόνου που έχετε βιώσει. Μπορεί επίσης να ρωτήσουν για τις συνήθειες σας όταν πηγαίνετε τουαλέτα. Ο γενικός ιατρός μπορεί να σας παραπέμψει για ειδική αξιολόγηση εάν πιστεύει ότι κάτι σοβαρό μπορεί να προκαλεί τη ραγάδα σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια πιο ενδελεχή εξέταση που πραγματοποιείται με τη χρήση αναισθητικού για την ελαχιστοποίηση του πόνου. Περιστασιακά, μπορεί να γίνει μέτρηση της πίεσης του σφιγκτήρα του πρωκτού για ρωγμές που δεν έχουν ανταποκριθεί σε απλές θεραπείες. Ο πρωκτικός σφιγκτήρας είναι ο δακτύλιος των μυών που ανοίγουν και κλείνουν τον πρωκτό.

Τι προκαλεί τις ραγάδες του πρωκτού;

Οι ρωγμές του πρωκτού προκαλούνται συχνότερα από βλάβη στην επένδυση του πρωκτού ή του πρωκτικού πόρου, του τελευταίου τμήματος του παχέος εντέρου.

Άλλες πιθανές αιτίες των ραγάδων του πρωκτού περιλαμβάνουν:

 • επίμονη διάρροια
 • φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα
 • εγκυμοσύνη και τον τοκετό
 • περιστασιακά, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, όπως η σύφιλη ή ο έρπης, που μπορεί να μολύνει και να βλάψει τον πρωκτικό σωλήνα
 • έχοντας ασυνήθιστα σφιχτούς μύες του πρωκτικού σφιγκτήρα, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν την ένταση στον πρωκτικό σας σωλήνα, καθιστώντας τον πιο επιρρεπή στο ραγάδα

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορεί να εντοπιστεί σαφής αιτία.

Θεραπεία για ραγάδα πρωκτού από γιατρό

Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας και να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καθαρτικά που θα σας βοηθήσουν να πάτε πιο εύκολα στην τουαλέτα και παυσίπονη αλοιφή που βάζετε απευθείας στον πρωκτό σας. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνιστάται σε επίμονες περιπτώσεις ραγάδας του πρωκτού όπου τα μέτρα αυτοβοήθειας και τα φάρμακα δεν έχουν βοηθήσει. Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία των ραγάδων του πρωκτού, αλλά έχει μικρό κίνδυνο επιπλοκών, όπως προσωρινή ή μόνιμη απώλεια ελέγχου του εντέρου (ακράτεια εντέρου).

Οι ρωγμές του πρωκτού συνήθως επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς να απαιτείται θεραπεία. Αλλά μπορούν εύκολα να επανέλθουν εάν προκαλούνται από δυσκοιλιότητα που παραμένει χωρίς θεραπεία. Σε μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα από τις ραγάδες του πρωκτού διαρκούν 6 εβδομάδες ή περισσότερο (χρόνιες ραγάδες πρωκτού).

Πώς να απαλύνετε τα συμπτώματα της ραγάδας του πρωκτού

Η υιοθέτηση κάποιων απλών μέτρων αυτοβοήθειας μπορεί να διευκολύνει την μετάβαση στην τουαλέτα. Αυτό θα επιτρέψει στις υπάρχουσες ρωγμές να επουλωθούν, καθώς και θα μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε νέες ρωγμές στο μέλλον.

Τα μέτρα αυτοβοήθειας για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν:

 • άφθονες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, όπως φρούτα και λαχανικά και ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά και ρύζι – οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα
 • παραμένετε καλά ενυδατωμένοι πίνοντας πολλά υγρά
 • να μην αγνοείτε την επιθυμία για τουαλέτα
 • να ασκείστε τακτικά – θα πρέπει να στοχεύετε να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα

Ποιος επηρεάζεται

Οι ραγάδες του πρωκτού είναι αρκετά συχνές, με περίπου 1 στους 10 ανθρώπους να επηρεάζονται κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επηρεάζουν και τα δύο φύλα εξίσου και άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να τα νοσήσουν. Όμως τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες μεταξύ 15 και 40 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ραγάδες στον πρωκτό.