Η χειρουργική ογκολογία είναι η εξειδίκευση της χειρουργικής που ασχολείται με τη διάγνωση και τη χειρουργική θεραπεία καλοήθων και, κυρίως, κακοήθων όγκων.
Η ογκολογική χειρουργική στοχεύει στη διεπιστημονική φροντίδα για τη θεραπεία του καρκίνου. Ο εκπαιδευμένος χειρουργός ειδικεύεται σε διάφορους τύπους καρκίνου και συνεργάζεται με ομάδα ειδικών όπως ογκολόγοι, αναισθησιολόγοι, ακτινοθεραπευτές, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι και άλλα μέλη της ομάδας για να εξασφαλισθούν οι καλύτερες θεραπείες και φροντίδα για τους ασθενείς μας.
Στο πλαίσιο της χειρουργικής ογκολογίας, οι επεμβάσεις που γίνονται μπορεί να είναι:
- Διαγνωστικές
- Προληπτικές
- Θεραπευτικές
- Υποστηρικτικές
Ποιους τύπους καρκίνου αντιμετωπίζουν οι χειρουργοί ογκολόγοι;
Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι κατάλληλη για ένα είδος καρκίνου, αλλά είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για πολλούς τύπους. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική ογκολογική επέμβαση εάν έχετε καρκίνο στο:
- Μαστό
- Οισοφάγο
- Στομάχι
- Λεπτό έντερο
- Παχύ έντερο
- Ορθό
- Πρωκτό
- Θυρεοειδή
- Δέρμα
- Πνεύμονα
- Χοληδόχο κύστη
- Νεφρό
- Συκώτι
- Πάγκρεας
- Μήτρα
- Ωοθήκες
Πού και πώς εφαρμόζεται η χειρουργική ογκολογία σήμερα
Η χειρουργική επέμβαση καρκίνου μπορεί να πραγματοποιηθεί για τη θεραπεία, την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου ή για τον προσδιορισμό του σταδίου στο οποίο βρίσκεται. Υπάρχουν επίσης και άλλες καταστάσεις στις οποίες μια παρέμβαση μπορεί, για παράδειγμα, να ανακουφίσει από τον πόνο και την ταλαιπωρία που υφίσταται ο ασθενής από τον καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα, η χειρουργική ογκολογία περιλαμβάνει:
Χειρουργική επέμβαση για τη διάγνωση του καρκίνου: Ο ιστός αφαιρείται για ανάλυση. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως βιοψία.
Χειρουργική επέμβαση για τον προσδιορισμό του σταδίου του καρκίνου: Στοχεύει στον εντοπισμό της έκτασης του καρκίνου προκειμένου να καθοριστεί η θεραπεία που ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει.
Θεραπευτική χειρουργική: Χρησιμοποιείται όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος και μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως (στις περισσότερες περιπτώσεις).
Παρηγορητική χειρουργική: Στοχεύει στη θεραπεία επιπλοκών που προκαλούνται από προχωρημένο καρκίνο, για παράδειγμα με την ανακούφιση από τη δυσφορία ή την αναπηρία του ασθενούς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του πόνου. Με λίγα λόγια, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και όχι στη θεραπεία ή την εξάλειψη του καρκίνου.
Επανορθωτική χειρουργική:Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης του ασθενούς έπειτα από μία μεγάλη χειρουργική επέμβαση καρκίνου (π.χ. αφαίρεση μαστού).
Προληπτική χειρουργική επέμβαση: Χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ιστού που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καρκίνο. Χρησιμοποιείται για τη μείωση ή την αποφυγή του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, αν και μπορεί να μην είναι πάντα επιτυχής.
Πώς πραγματοποιείται
Ο χειρουργός σύμφωνα με τη διάγνωση και τον εργαστηριακό-απεικονιστικό έλεγχο σχεδιάζει και αποφασίζει για την χειρουργική επέμβαση με κριτήριο τα βέλτιστα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τον ασθενή.
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται υπό αναισθησία. Η αναισθησία μπορεί να είναι γενική ή περιοχική και αυτή η απόφαση λαμβάνεται από το χειρουργό και τον αναισθησιολόγο ύστερα από συζήτηση με τον ασθενή.
Προετοιμασία για Ογκολογική επέμβαση σε περιπτώσεις καρκίνου
Προεγχειρητικά απαιτούνται εξετάσεις οι οποίες σκοπεύουν να δώσουν στο γιατρό την ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του ασθενούς. Μεταξύ των συνηθισμένων εξετάσεων που ενδέχεται να ζητηθούν είναι:
- Αιματολογικές εξετάσεις
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
- Ακτινογραφία θώρακος
- Αξονική τομογραφία
- Μαγνητική Τομογραφία
- Κολονοσκόπηση
- Γαστροσκόπηση
Συχνά απαιτείται αποχή από λήψη τροφής και πόση υγρώνορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την καθορισμένη ημέρα του χειρουργείου.
Φροντίδα μετά την επέμβαση
Η μετεγχειρητική φροντίδα θα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης. Είναι πιθανόν ο ασθενής να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση. Επιπλέον, θα πρέπει να επισκέπτεται σε περιοδική βάση τον ειδικό, για παράδειγμα για να αξιολογήσει την πρόοδο ή να αφαιρέσει ράμματα.
Μετά την επέμβαση, ο γιατρός μπορεί να δώσει μια σειρά από συστάσεις που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με:
- Διατροφή
- Περιποίηση τομής
- Φαρμακευτική αγωγή
- Διαχείριση του πόνου
- Δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν
- Επιστροφή στην εργασία
Η σωστή θεραπεία του καρκίνου θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως ο ίδιος ο τύπος του καρκίνου, το στάδιο και η εντόπισή του. Η χειρουργική επέμβαση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν ο όγκος δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και, σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης.
Υπάρχουν και άλλες θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν, μετά ή ταυτόχρονα με τη χειρουργική επέμβαση. Αυτές είναι:
- Ακτινοθεραπεία
- Χημειοθεραπεία
- Ανοσοθεραπεία
- Ορμονική θεραπεία
- Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ή μυελού των οστών
Συμβουλευτείτε τον κατάλληλο χειρουργό
Για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου και γενικά των όγκων η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού είναι ύψιστης σημασίας. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση στην ογκολογία είναι πρωταρχικά κριτήρια για μια σωστή προσέγγιση της κάθε ιδιαίτερης περίπτωσης ενώ η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών και θεραπειών θα οδηγήσουν πιο εύκολα στον δρόμο για την ίαση. Για οποιαδήποτε απορία ή ανάγκη, απευθυνθείτε στον δόκτορα Κωνσταντίνο Αλεξίου ο οποίος με την πολυδιάστατη γνώση και εξειδίκευση στον κλάδο της Χειρουργικής αλλά και τη μεγάλη εμπειρία του -που περιλαμβάνει την επιτυχή έκβαση άνω των 10.000 επεμβάσεων κάθε είδους-, είναι ο γιατρός που μπορεί να εξασφαλίσει στον ασθενή όχι μόνο την ίαση αλλά και μια ανθρώπινη προσέγγιση με τη δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης.