Καρκίνος Στομάχου

Τι είναι ο καρκίνος του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου είναι μια παθολογική ανάπτυξη κυττάρων που ξεκινά από το στομάχι. Το στομάχι είναι ένας μυώδης σάκος που βρίσκεται στο πάνω μέσο της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας. Το στομάχι λαμβάνει και συγκρατεί το φαγητό που τρώτε και στη συνέχεια βοηθά στη διάσπαση και την πέψη του.

Ο καρκίνος του στομάχου, γνωστός και ως γαστρικός καρκίνος, μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του στομάχου. Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, οι καρκίνοι του στομάχου σχηματίζονται στο κύριο μέρος του στομάχου (σώμα του στομάχου).

Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιθανό να επηρεάσει και την περιοχή όπου ο μακρύς σωλήνας (οισοφάγος) που μεταφέρει την τροφή που καταπίνετε συναντά το στομάχι. Αυτή η περιοχή ονομάζεται γαστροοισοφαγική συμβολή.

Το πού εμφανίζεται ο καρκίνος στο στομάχι είναι ένας παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη οι γιατροί όταν καθορίζουν τις θεραπευτικές επιλογές σας. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου του στομάχου. Άλλες θεραπείες μπορεί να συνιστώνται πριν και μετά την επέμβαση

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Αίσθημα φουσκώματος μετά το φαγητό
 • Αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού
 • Καούρα
 • Δυσπεψία
 • Ναυτία
 • Πόνος στο στομάχι
 • Απώλεια βάρους
 • Έμετος

Καρκίνος του Στομάχου: Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο του στομάχου, αν και η έρευνα έχει εντοπίσει πολλούς παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του στομάχου ξεκινά όταν ένα κύτταρο στο στομάχι αναπτύσσει αλλαγές στο DNA του. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που λένε στο κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές λένε στο κύτταρο να αναπτυχθεί γρήγορα και να συνεχίσει να ζει όταν τα υγιή κύτταρα θα πέθαιναν. Τα κύτταρα που συσσωρεύονται σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να εισβάλει και να καταστρέψει τον υγιή ιστό. Με τον καιρό, τα κύτταρα μπορούν να σπάσουν και να εξαπλωθούν (μετάσταση) σε άλλες περιοχές του σώματος.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν:

 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Παχυσαρκία
 • Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλμυρά και καπνιστά τρόφιμα
 • Δίαιτα χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου
 • Λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
 • Μακροχρόνια φλεγμονή στομάχου (γαστρίτιδα)
 • Κάπνισμα
 • Πολύποδες στομάχου

Πρόληψη

Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου:

 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μιλήστε με το γιατρό σας για στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Στοχεύστε σε μια αργή και σταθερή απώλεια βάρους 1 ή 2 κιλών την εβδομάδα.
 • Επιλέξτε μια δίαιτα γεμάτη φρούτα και λαχανικά. Προσπαθήστε να ενσωματώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας κάθε μέρα.
 • Μειώστε την ποσότητα των αλμυρών και καπνιστών τροφών που τρώτε. Προστατέψτε το στομάχι σας περιορίζοντας αυτές τις τροφές.
 • Σταμάτα το κάπνισμα. Εάν καπνίζετε, κόψτε το. Εάν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, καθώς και πολλών άλλων τύπων καρκίνου. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, γι’ αυτό ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας.
 • Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις, όπως η ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση), για να αναζητηθούν σημεία καρκίνου του στομάχου.

Διάγνωση

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν:

 • Μια μικροσκοπική κάμερα για να δείτε το εσωτερικό του στομάχου σας (Γαστροσκόπηση). Ένας λεπτός σωλήνας που έχει μια μικροσκοπική κάμερα περνάει απο το λαιμό σας στο στομάχι σας. Ο γιατρός σας μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να ψάξει για σημάδια καρκίνου.
 • Λήψη δείγματος ιστού για εξέταση (βιοψία). Εάν εντοπιστούν ύποπτες περιοχές κατά την γαστροσκόπηση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά εργαλεία για την αφαίρεση δείγματος ιστού για εξέταση. Το δείγμα αποστέλλεται σε εργαστήριο για ανάλυση.
 • Απεικονιστικές εξετάσεις: Οι απεικονιστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν αξονικές τομογραφίες και έναν ειδικό τύπο εξέτασης ακτίνων Χ που ονομάζεται βαριούχο γεύμα.

Το στάδιο του καρκίνου του στομάχου βοηθά τον γιατρό , να αποφασίσει ποιες θεραπείες μπορεί να είναι καλύτερες για εσάς. Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του σταδίου του καρκίνου περιλαμβάνουν:

 • Εξετάσεις αίματος: Οι εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση της λειτουργίας των οργάνων μπορεί να υποδείξουν εάν άλλα όργανα στο σώμα σας, όπως το συκώτι σας, μπορεί να επηρεαστούν από καρκίνο.
 • Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα:Κατά τη διάρκεια ενός ενδοσκοπικού υπερήχου, ένας λεπτός σωλήνας με κάμερα στην άκρη περνάει στον λαιμό σας και στο στομάχι σας. Ένα ειδικό εργαλείο υπερήχων χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εικόνων του στομάχου σας. Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα βοηθά τους γιατρούς να προσδιορίσουν πόσο βαθιά ένας καρκίνος διεισδύει στο τοίχωμα του στομάχου.
 • Απεικονιστικές εξετάσεις:Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφίαή τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET).
 • Ερευνητική λαπαροτομία ή λαπαροσκόπιση : Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αναζητήσει πιθανά σημεία ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από το στομάχι σας ή για να εκτιμήσει την πιθανότητα θεραπευτικής ή παρηγορητικής εγχείρησης. Η διερευνητική επέμβαση γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι ο χειρουργός κάνει πολλές μικρές τομές στην κοιλιά σας και εισάγει μια ειδική κάμερα που μεταδίδει εικόνες σε μια οθόνη στο χειρουργείο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες δοκιμές σταδιοποίησης, ανάλογα με την κατάστασή σας.

Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί τις πληροφορίες από αυτές τις διαδικασίες για να ορίσει ένα στάδιο στον καρκίνο σας. Τα στάδια του καρκίνου του στομάχου υποδεικνύονται με λατινικούς αριθμούς που κυμαίνονται από 0 έως IV, με τα χαμηλότερα στάδια να υποδηλώνουν ότι ο καρκίνος είναι μικρός και επηρεάζει μόνο τα εσωτερικά στρώματα του στομάχου σας. Στο στάδιο IV, ο καρκίνος θεωρείται προχωρημένος και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος

Καρκίνος Στομάχου: Θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του στομάχου εξαρτώνται από τη θέση, το στάδιο και την επιθετικότητα του καρκίνου. Ο γιατρός σας λαμβάνει επίσης υπόψη τη γενική υγεία σας και τις προτιμήσεις σας όταν δημιουργεί ένα σχέδιο θεραπείας.

Χειρουργική επέμβαση

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθεί όλος ο καρκίνος και μέρος του υγιούς ιστού γύρω από αυτόν.

Οι επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τον καρκίνο του στομάχου περιλαμβάνουν:

Αφαίρεση όγκων πρώιμου σταδίου από το βλεννογόνο του στομάχου. Πολύ μικροί καρκίνοι που περιορίζονται στην εσωτερική επένδυση του στομάχου μπορούν να αφαιρεθούν περνώντας ειδικά εργαλεία από ένα ενδοσκόπιο. Οι διαδικασίες για την αποκοπή του καρκίνου από την εσωτερική επένδυση του στομάχου περιλαμβάνουν την ενδοσκοπική εκτομή του βλεννογόνου και την ενδοσκοπική υποβλεννογονική εκτομή.
Αφαίρεση μέρους του στομάχου (υφολική γαστρεκτομή). Κατά τη διάρκεια της υφολικής γαστρεκτομής, ο χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του στομάχου που έχει προσβληθεί από καρκίνο και μέρος του υγιούς ιστού γύρω από αυτό. Αυτή η επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή εάν ο καρκίνος του στομάχου σας βρίσκεται στο τμήμα του στομάχου που βρίσκεται πλησιέστερα στο λεπτό έντερο.
Αφαίρεση όλου του στομάχου (ολική γαστρεκτομή). Η ολική γαστρεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του στομάχου και κάποιου περιβάλλοντος ιστού. Στη συνέχεια, ο οισοφάγος συνδέεται απευθείας με το λεπτό έντερο για να επιτρέψει στην τροφή να κινηθεί μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Η ολική γαστρεκτομή χρησιμοποιείται συχνότερα για καρκίνους του στομάχου που επηρεάζουν το σώμα του στομάχου και αυτούς που βρίσκονται στη γαστροοισοφαγική συμβολή.
Αφαίρεση λεμφαδένων για αναζήτηση καρκίνου. Ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει λεμφαδένες στην κοιλιά σας για να τους εξετάσει για καρκίνο.
Χειρουργική επέμβαση για ανακούφιση από σημεία και συμπτώματα. Μια επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του στομάχου μπορεί να ανακουφίσει τα σημάδια και τα συμπτώματα ενός αυξανόμενου καρκίνου σε άτομα με προχωρημένο καρκίνο του στομάχου.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία είναι μια φαρμακευτική θεραπεία που χρησιμοποιεί χημικές ουσίες για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα χημειοθεραπείας ταξιδεύουν σε όλο το σώμα σας, σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν εξαπλωθεί πέρα ​​από το στομάχι.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσει στη συρρίκνωση του καρκίνου, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί πιο εύκολα. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να παραμείνουν στο σώμα. Η χημειοθεραπεία συχνά συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή με στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία σε άτομα με προχωρημένο καρκίνο του στομάχου.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες ενέργειας υψηλής ισχύος, όπως ακτίνες Χ και πρωτόνια, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Οι δέσμες ενέργειας προέρχονται από μια μηχανή που κινείται γύρω σας καθώς ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι.

Για τον καρκίνο του στομάχου, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση του καρκίνου, ώστε να αφαιρείται πιο εύκολα. Η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να απομείνουν. Η ακτινοθεραπεία συχνά συνδυάζεται με χημειοθεραπεία.

Για προχωρημένο καρκίνο του στομάχου που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακτινοθεραπεία για την ανακούφιση των ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ο πόνος ή η αιμορραγία, που προκαλούνται από έναν αναπτυσσόμενο καρκίνο.

Στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία

Οι στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες αδυναμίες που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα. Μπλοκάροντας αυτές τις αδυναμίες, οι στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Για τον καρκίνο του στομάχου, τα στοχευμένα φάρμακα συνήθως συνδυάζονται με χημειοθεραπεία για προχωρημένους καρκίνους ή καρκίνο που επανεμφανίζεται μετά τη θεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να δοκιμάσει τα καρκινικά σας κύτταρα για να δει ποια στοχευμένα φάρμακα είναι πιο πιθανό να λειτουργήσουν για εσάς.

Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία είναι μια φαρμακευτική θεραπεία που βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας που καταπολεμά τις ασθένειες μπορεί να μην επιτεθεί στον καρκίνο επειδή τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες που δυσκολεύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα ως επικίνδυνα. Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί παρεμβαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία.

Για τον καρκίνο του στομάχου, η ανοσοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ο καρκίνος είναι προχωρημένος, εάν επανεμφανιστεί ή εάν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Υποστηρικτική (ανακουφιστική) φροντίδα

Η παρηγορητική φροντίδα είναι εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που επικεντρώνεται στην παροχή ανακούφισης από τον πόνο και άλλα συμπτώματα μιας σοβαρής ασθένειας. Οι ειδικοί της παρηγορητικής φροντίδας συνεργάζονται μαζί σας, την οικογένειά σας και τους άλλους γιατρούς σας για να παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο υποστήριξης που συμπληρώνει τη συνεχιζόμενη φροντίδα σας. Η παρηγορητική φροντίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώ υποβάλλεστε σε επιθετικές θεραπείες, όπως χειρουργική επέμβαση

Πότε να δείτε το γιατρό σας

Εάν έχετε σημεία και συμπτώματα που σας ανησυχούν, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα διερευνήσει πρώτα τις πιο κοινές αιτίες των σημείων και συμπτωμάτωνσας.