Αιμορροϊδες – θεραπεία με laser

Οι αιμορροΐδες είναι διευρυμένες, διογκωμένες φλέβες μέσα και γύρω από τον πρωκτό και το κάτω μέρος του ορθού. Οι φλέβες γύρω από τον πρωκτό τείνουν να τεντώνονται υπό αυξημένη πίεση. Ανάλογα με τις θέσεις, οι αιμορροΐδες μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στον πρωκτικό σωλήνα, γνωστές ως εσωτερικές αιμορροΐδες ή στο άνοιγμα του πρωκτού, που ονομάζονται εξωτερικές αιμορροΐδες.

Παράγοντες που συμβάλλουν στα προβλήματα των αιμορροΐδων είναι η υπερβολική καταπόνηση κατά τις κινήσεις, η χρόνια δυσκοιλιότητα και το να κάθεστε στην τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και η λιγότερη κατανάλωση φυτικών ινών.

Αιμορροϊδοπλαστική με Laser

Η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ είναι μια σχετικά νέα διαδικασία για τη θεραπεία αιμορροΐδων κατά την οποία η αιμορροϊδική ροή αίματος πήζει από το λέιζερ. Πριν από τη διαδικασία, οι ασθενείς πρέπει να αναισθητοποιηθούν από τον αναισθησιολόγο. Στη συνέχεια, η διαδικασία θα διεξαχθεί από τον γενικό χειρουργό, ο ανιχνευτής λέιζερ θα εισαχθεί στις αιμορροΐδες.

Λόγω της έντονης ποσότητας θερμότητας, η ακτίνα λέιζερ καυτηριάζει και σφραγίζει τα αιμοφόρα αγγεία, επομένως η αιμορροΐδα απλά θα συρρικνωθεί ενώ θα μειώσει τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία. Δεδομένου ότι η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ είναι μια ακριβής διαδικασία, δεν αφήνει καμία επίδραση στους γύρω ιστούς καθώς και στους σφιγκτήρες του πρωκτού.

Τα πλεονεκτήματα

  • Λιγότεροι πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές
  • Λιγότερος πόνος
  • Γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα

Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για αιμορροΐδες

Οι υγιεινές συνήθειες του εντέρου και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για αιμορροΐδες.

  • Αποφύγετε να κάθεστε στην τουαλέτα για πολύ ώρα (περισσότερο από 5-10 λεπτά), π.χ. διαβάζοντας ένα βιβλίο και χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο, καθώς μπορεί να αυξήσει την πίεση στις αιμορροΐδες.
  • Λήψη δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες π.χ. φρούτα και λαχανικά.
  • Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 6-8 φλιτζάνια την ημέρα για να διατηρήσετε τα κόπρανα μαλακά.

Οι υποτροπιάζουσες αιμορροΐδες είναι αρκετά συχνές. Ωστόσο, η σοβαρότητα μπορεί να ποικίλλει. Μεταξύ των πολλών θεραπευτικών επιλογών, η καταλληλότερη προσέγγιση για κάθε ασθενή θα συζητηθεί λεπτομερώς με τον γενικό χειρουργό, ο οποίος θα λάβει οπωσδήποτε υπόψη τη σοβαρότητα της νόσου και τις γενικές συνθήκες υγείας και ανησυχίες του ασθενούς.

Η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ θεωρείται μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για τη θεραπεία των αιμορροΐδων. Η διαδικασία επιτρέπει στον ασθενή να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με ελάχιστη ενόχληση και ταχεία ανάρρωση. Ο ασθενής θα επιστρέψει στην καθημερινή ρουτίνα πιο γρήγορα με καλή ποιότητα ζωής.