Πέτρα στη Χολή

Τι είναι η πέτρα στη χολή;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο που βρίσκεται στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς, στο κάτω μέρος του ήπατος. Είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση, αποθήκευση και απελευθέρωση της χολής στο γαστρεντερικό σωλήνα με στόχο τη διευκόλυνση της απορρόφησης λιπιδίων και ορισμένων βιταμινών.

Η χολολιθίαση, δηλαδή η παρουσία χολόλιθων ή πιο γνωστή ως «πέτρα στη χολή» είναι η πιο κοινή πάθηση της χοληδόχου κύστης.

Ο σχηματισμός χολόλιθων συνδέεται με τις σχετικές συγκεντρώσεις και τη διαλυτότητα του περιεχομένου της χολής, κυρίως της χοληστερόλης.

Μια μεγάλη πέτρα ή πολλές μικρές πέτρες μπορεί να σφηνωθούν στον κυστικό πόρο και να εμποδίζουν την απορροή της χολής προς τα χοληφόρα σωληνάρια και το λεπτό έντερο. Αυτό δημιουργεί ένα είδος βύσματος που εμποδίζει την κένωση της χολής. Τότε, υπάρχει ο κίνδυνος, οι χημικές ουσίες που περιέχονται στη χολή και κάποιες πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις να προκαλέσουν οξεία χολοκυστίτιδα, μία φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, η οποία όταν δημιουργείται από την παρουσία λίθων στη χοληδόχο κύστη ή και στη χοληφόρο οδό παίρνει την ονομασία λιθισιακή χολοκυστίτιδα – υπάρχει και η αλιθισιακή χολοκυστίτιδα η οποία δεν προκαλείται από λίθους και είναι ακόμη πιο σοβαρή νόσος.

Αιτίες δημιουργίας πέτρας στη χολή

Ο σχηματισμός χολόλιθων συνδέεται με τις σχετικές συγκεντρώσεις και τη διαλυτότητα του περιεχομένου της χολής, κυρίως της χοληστερόλης.

Η συχνότητα εμφάνισης λίθων στη χοληδόχο κύστη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η εθνικότητα, η φυλή, η ηλικία, το φύλο, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, οι σχετικές ασθένειες. Ο πρόδρομος των λίθων είναι η λάσπη των χοληφόρων, που βασικά αποτελείται από βλεννίνη, χοληστερόλη και ένα πολυμερές χολερυθρίνης που ονομάζεται χολερυθρινικό ασβέστιο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λίθων, διαφορετικών σε σχήμακαι σύνθεση, αλλά οι πέτρες χοληστερόλης αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 85%. Οι χοληστερολικοί λίθοι της χοληδόχου κύστης ποικίλλουν από ανοιχτό κίτρινο έως σκούρο καφέ χρώμα και ευθύνονται για 4 στις 5 περιπτώσεις πέτρας στη χολή.

Οι πέτρες στη χολή ταλαιπωρούν πιο συχνά το γυναικείο φύλο. Ωστόσο, οι άνδρες είναι εκείνοι με τις πιο σοβαρές επιπλοκές.

Πέτρα στη χολή: Συμπτώματα

Η χολολιθίαση μπορεί να έχει συμπτώματα ή να είναι και ασυμπτωματική.

Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς η παρουσία πέτρας στη χολή συχνά ανιχνεύεται τυχαία κατά την εκτέλεση άλλων εξετάσεων.  Από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, μόνο το 20% θα εμφανίσει συμπτώματα μέσα σε 15 χρόνια, ιδιαίτερα κολικοειδής πόνους.

Οι συμπτωματικοί ασθενείς, από την άλλη, έχουν τον χαρακτηριστικό πόνο που σχετίζεται με τη χολολιθίαση, γνωστό ως κολικός των χοληφόρων. Ο κολικός των χοληφόρων στην πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από έναν πολύ οξύ και αιφνίδιο πόνο που εμφανίζεται στο πάνω μέρος της κοιλιάς, στο κέντρο ή πιο συχνά προς τα δεξιά κάτω από τα πλευρά. Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται προς τα πίσω μέχρι να φτάσει στην κάτω άκρη της ωμοπλάτης.

Ο πόνος αυτός μπορεί να διαρκέσει από είκοσι τριάντα λεπτά έως έξι ή και δώδεκα ώρες. Συχνά, ακριβώς λόγω της έντασής του, ο πόνος συνδέεται με ναυτία, άφθονη εφίδρωση και έμετο.

Οι συμπτωματικοί ασθενείς έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών της νόσου, όπως οξεία χολοκυστίτιδα, γάγγραινα, εμπύημα, ύδρωπα, ίκτερο, χολοδοχολιθίαση (η διέλευση των λίθων στην κύρια χοληφόρο οδό), χολαγγειίτιδακαι οξεία παγκρεατίτιδα.

Πέτρα στη χολή: Διάγνωση

Το υπερηχογράφημα άνω κοιλίας κατέστησε δυνατή την εκτίμηση της πραγματικής εξάπλωσης αυτής της παθολογίας που παλαιότερα ήταν υποτιμημένη. Σήμερα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 15% του πληθυσμούέχουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη.

Το υπερηχογράφημα άνω κοιλίας είναι ο απλούστερος και πιο αξιόπιστος τρόπος διαγνωστικής προσέγγισης. Στην πραγματικότητα, επιτρέπει στον γιατρό να δει τις πέτρες, την κατάσταση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης και τυχόν πέτρες της κύριας χοληφόρου οδού (αγωγός που μεταφέρει τη χολή απευθείας από το ήπαρ στο έντερο). Επιπλέον, η εξέταση αυτή, σε αντίθεση με την παλιά χολοκυστογραφία, ο ασθενής δεν εκτίθεται σε ακτινοβολία.

Στην παρουσία άτυπων συμπτωμάτων, ωστόσο, πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθολογίες που επηρεάζουν την πεπτική οδό (για παράδειγμα, πεπτικό έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.λπ.).

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος δεν απαιτεί την τήρηση ιδιαίτερων προετοιμασιών για την εξέταση εκτός από νηστεία για τουλάχιστον 6/8 ώρες και, πιθανώς, δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες (φρούτα, δημητριακά ολικής, όσπρια) τις προηγούμενες δύο ή τρεις ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να αποτρέψουμε το φούσκωμα του εντέρου, έναν από τους κύριους παράγοντες που εμποδίζουν τη διάγνωση.

Εάν η υπερηχογραφική εξέταση είναι θετική, δεν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η παρουσία λίθων στη χοληδόχο κύστη. Εάν, από την άλλη πλευρά, ο υπέρηχος είναι αρνητικός, μπορούν να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις:

Μαγνητική Άνω Κοιλίας (MRI) και Μαγνητική Χολαγγειοπαγκρετογραφία (MRCP): Είναι μια καινοτόμος τεχνική που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του μαγνητικού συντονισμού. Επιτρέπει την απεικονιστική ανακατασκευή της ενδοηπατικής και εξωηπατικής χοληφόρου οδού, καθώς και την απεικόνιση της στένωσης και της λιθίασης.

Ενδοσκοπική Ανάστροφη Χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP): Πρόκειται για επεμβατική μέθοδο που επιτρέπει την ακτινολογική ανάδειξη της κατάστασης της υγείας των χοληφόρων και παγκρεατικών οδών (χοληδόχος, χοληδόχος κύστη, κοινός ηπατικός πόρος, ενδοηπατικοί πόροι και σύστημα παγκρεατικού πόρου). Το σκιαγραφικό μέσο εγχέεται μέσω ενός σωλήνα που εισάγεται από το στόμα και κατεβαίνει στην πεπτική οδό για να πραγματοποιηθούν ακτινογραφίες. Μέσω άλλων καθετήρων είναι επίσης δυνατή η διενέργεια θεραπευτικών ελιγμών όπως η εξαγωγή λίθων ή η παροχέτευση της χολής σε περίπτωση αποφρακτικού ίκτερου (καλοήθης ή κακοήθης).

Πέτρα στη χολή: Θεραπεία

Εάν οι πέτρες της χοληδόχου κύστης έχουν ήδη προκαλέσει κολικούς χοληφόρου, οι πιθανότητες να επανεμφανιστεί αυτός ο κολικός είναι μάλλον υψηλές (περίπου 60% τα επόμενα δύο χρόνια). Για τον λόγο αυτό, έπειτα από την εμφάνιση κολικών ή άλλων επιπλοκών, η κύρια ένδειξη είναι η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή).

Χολοκυστεκτομή

Η χειρουργική επέμβαση χολοκυστεκτομής είναι ο μόνος τρόπος για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση αυτής της παρέμβασης έχει όλο και περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα, ειδικά αν οι χολόλιθοι είναι μικροί και πολλαπλοί. Παραμένει πάντα ο κίνδυνος αυτές οι πέτρες να μετακινηθούν προκαλώντας τις τυπικές επιπλοκές της λιθίασης. Κατά συνέπεια, η προληπτική προσέγγιση της νόσου είναι σίγουρα προτιμότερη από την επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Ελλείψει συμπτωμάτων η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης ενδείκνυται, για παράδειγμα, όταν ο ασθενής είναι νέος (υψηλός κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών) ή/και όταν δεν αντέχει ψυχολογικά την ύπαρξη της νόσου. Επίσης, ενδείκνυται παρουσίας σακχαρώδη διαβήτη, όταν υπάρχει ανοσοκαταστολή και άλλες παθολογίες/παράγοντες κινδύνου (όπως π.χ. η παρουσία πολύποδα χοληδόχου κύστης >5-6mm) που απαιτούν χειρουργική επεμβατική προσέγγιση.

Πώς γίνεται:

Χάρη στην εισαγωγή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, γνωστής στους περισσότερους ως «ελάχιστα επεμβατική» τεχνική, η θεραπεία των λίθων της χοληδόχου κύστης έχει εκσυγχρονιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μέσα από μικρές τομές που γίνονται στην κοιλιά του ασθενούς, εισάγονται ειδικά εργαλεία που θα χειριστεί ο χειρουργός με τη βοήθεια εικόνων από μια μικροκάμερα που εισάγεται στο επίπεδο του ομφάλιου. Η εισαγωγή αερίου στην κοιλιακή κοιλότητα βοηθά στην ανύψωση του τοιχώματος της κοιλιάς κάνοντας τις επεμβάσεις ευκολότερες.

Χάρη σε αυτό το είδος παρέμβασης, η μετεγχειρητική πορεία είναι ταχύτερη και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα της επέμβασης , χωρίς τους πόνους και τις δυσκολίες ανάρρωσης που χαρακτηρίζουν το παρελθόν.

Γενικά, μετά την λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, η ζωή αρχίζει κανονικά από την επόμενη μέρα του χειρουργείου.