Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Η Λαπαροσκοπική μέθοδος είναι μία εξελιγμένη, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος η οποία απαιτεί πολύ πιο μικρές τομές σε σχέση με το κλασικό «ανοικτό» χειρουργείο, ήτοι την ανοιχτή λαπαροτομία.
Η μέθοδος πήρε το όνομά της από το λαπαροσκόπιο, ένα ειδικό οπτικό εργαλείο με μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα και φως στο άκρο. Όταν ο χειρουργός εισάγει το εργαλείο αυτό μέσα από μια μικρή οπή στο σώμα, ταυτόχρονα έχει εικόνα για τα εσωτερικά όργανα, μέσα από μια οθόνη βίντεο. Χάρη σε αυτά τα ειδικά εργαλεία υψηλής τεχνολογίας, είναι εφικτή η χειρουργική διάγνωση και θεραπεία χωρίς να ανοιχτούν μεγάλες τομές και χωρίς ο χειρουργός καν να αγγίξει τα όργανα.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιήθηκε αρχικά για επεμβάσεις χοληδόχου κύστης και γυναικολογικές επεμβάσεις. Σήμερα, με τη λαπαροσκοπική μέθοδο αντιμετωπίζεται χειρουργικά ένα ευρύ φάσμα παθήσεων του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού συστήματος.

Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής:

  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.
  •  Η επιβάρυνση του καρδιακού και αναπνευστικού συστήματος του ασθενούς μετεγχειρητικά είναι σημαντικά μικρότερα.
  • Η κινητοποίηση του ασθενούς μετά την επέμβαση είναι ταχύτατη, ενώ ο χρόνος μετεγχειρητικής νοσηλείας δεν ξεπερνά την μία ημέρα
  • Ο χρόνος επανόδου στην καθημερινή δραστηριότητα είναι πολύ συντομότερος.
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλλίτερο.
  • Αποφυγή δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων.

Ασφαλής επεμβατική διαδικασία

Η λαπαροσκόπηση είναι πλέον μία διαδεδομένη διαδικασία και οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες. Μικρές επιπλοκές έπειτα από λαπαροσκόπηση εκτιμάται ότι συμβαίνουν σε 1 ή 2 στις 100 περιπτώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • μόλυνση
  • ελαφρά αιμορραγία και μώλωπες γύρω από την τομή
  • αίσθημα αδιαθεσίας

Σοβαρές επιπλοκές μετά τη λαπαροσκόπηση υπολογίζεται ότι συμβαίνουν σε 1 στις 1.000 περιπτώσεις.  

Διάγνωση μέσω λαπαροσκόπησης

Η Λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστική μέθοδος για κάποιες παθήσεις όπως:

  • Χειρουργικές λοιμώξεις της κοιλιάς όπως η οξεία σκωληκοειδίτιδα, η οξεία χολοκυστίτιδα, η εκκολπωματίτιδα, η περιτονίτιδα από ρήξη κάποιου σπλάχνου
  • Η Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
  • Ενδομητρίωση
  • Εξωμήτριο κύηση

Η λαπαροσκόπηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ορισμένων τύπων καρκίνου. Το λαπαροσκόπιο χρησιμοποιείται για τη λήψη δείγματος ύποπτου καρκινικού ιστού, ώστε να μπορεί να σταλεί στο εργαστήριο για εξέταση. Αυτό είναι γνωστό ως βιοψία.

Θεραπεία μέσω λαπαροσκoπικής χειρουργικής

Η λαπαροσκοπική μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χειρουργική θεραπεία  παθήσεων όπως:

  • αφαίρεση φλεγμονώδους σκωληκοειδούς απόφυσης
  • αφαίρεση της χοληδόχου κύστης
  • αφαίρεση τμήματος του λεπτού ή του παχέος εντέρου
  • αποκατάσταση κηλών όπως βουβωνοκήλης, ομφαλοκήλης, μηροκήλης, επιγαστρικής κήλης και μετεγχειρητικής κήλης
  • πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους
  • Καρκίνων σε διάφορα όργανα της κοιλίας

Η ανάρρωση έπειτα από λαπαροσκοπική χειρουργική  επέμβαση είναι γενικά ταχύτερη σε σχέση με την ανοιχτή λαπαροτομία, καθιστώντας αυτήν την ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση την πλέον επωφελή για τον ασθενή.
Ακόμα,η λαπαροσκοπική τεχνική μπορεί να επιλεγεί για διάφορους άλλους καθαρά τεχνικούς λόγους. Για παράδειγμα, όταν μια βλάβη είναι μικρή αλλά βαθιά στην πυελική ή στην κοιλιακή κοιλότητα, η λαπαροσκοπική προσέγγιση ενδείκνυται προκειμένου ο χειρουργός να προσπελάσει την περιοχή προκαλώντας την ελάχιστη διαταραχή στα γύρω όργανα.
Υπάρχουν ζητήματα που είναι καθοριστικά για την απόφαση επιλογής της λαπαροσκοπικής ή της ανοιχτής χειρουργικής μεθόδου.
Ενα σημαντικό κριτήριο είναι η ασφάλεια και η ικανοποίηση του ασθενή και για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και εξατομικευμένα.
Εσείς και ο γιατρός σας θα συζητήσετε τις διάφορες επιλογές για τη θεραπεία του προβλήματος σας, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων μιας λαπαροσκοπικής προσέγγισης.

Προετοιμασία για τη λαπαροσκοπική επέμβαση

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε διαγνωστικές εξετάσεις για τον καλύτερο δυνατό χειρουργικό σχεδιασμό. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μη επεμβατικές διαδικασίες απεικόνισης αλλά και επεμβατικές εξετάσεις.
Ο προ εγχειρητικός έλεγχος συνήθως περιλαμβάνει πλήρη αιματολογικό έλεγχο βιοχημικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος.
Ο χειρουργός σας θα συζητήσει τη διαδικασία μαζί σας, συμπεριλαμβανομένης της θέσης των τομών που θα σας κάνει, του αναμενόμενου χρόνου επούλωσης και ανάρρωσης και τυχόν περιορισμούς δραστηριότητας που θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής σας.
Η λαπαροσκόπηση γίνεται στο χειρουργείο ιδιωτικού ή δημόσιου νοσοκομείου.

Φάρμακα

Μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε ή να σταματήσετε να παίρνετε αντιπηκτικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για αρκετές ημέρες πριν από την επέμβαση. Ίσως επίσης είναι απαραίτητο να διακόψετε ή να προσαρμόσετε τις δόσεις άλλων φαρμάκων που λαμβάνετε.
Ανάλογα με την περίπτωση, είναι πιθανή η διά στόματος λήψη αντιβιοτικού πριν από την επέμβαση.
Ο θεράπων ιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων πριν από τη λαπαροσκοπική επέμβαση.

Σίτιση

Θα πρέπει να απέχετε από φαγητό ή ποτό το βράδυ πριν από την επέμβαση

Ένδυση

Την ημέρα που θα υποβληθείτε σε λαπαροσκοπική επέμβαση καλό είναι να φοράτε φαρδιά και άνετα ρούχα προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβασή σας από το νοσοκομείο στο σπίτι μετά την επέμβαση.

Έγγραφα και άλλες απαραίτητες ενέργειες

Όταν πρόκειται να  μεταβείτε στο νοσοκομείο για τη χειρουργική επέμβαση, πρέπει να έχετε μαζί σας ένα έντυπο ταυτότητας, τα στοιχεία ασφάλισής σας και τα απαραίτητα για την πληρωμή των αναγκαίων εξόδων.
Θα πρέπει επίσης να έχετε μαζί σας κάποιον που μπορεί να σας οδηγήσει στο σπίτι όταν λάβετε εξιτήριο μετά την επέμβαση.

Πριν και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Αφού τακτοποιηθούν τα διαδικαστικά στη γραμματεία του νοσοκομείου, θα σας οδηγήσουν στο θάλαμό σας. Η θερμοκρασία, η αρτηριακή πίεση, ο παλμός, η αναπνοή και τα επίπεδα οξυγόνου θα παρακολουθούνται πριν από την επέμβαση. Θα σας τοποθετήσουν φλεβοκαθετήρα για τη χορήγηση ορού ή και φαρμάκων
Πιθανότατα θα δείτε τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο προτού σας μεταφέρουν στο χειρουργείο.
Όταν βρεθείτε στη χειρουργική αίθουσα και πριν την έναρξη της επέμβασης θα γίνει από τον αναισθησιολόγο η εισαγωγή στην αναισθησία. ενώ είναι πιθανή και η τοποθέτηση καθετήρα συλλογής ούρων.
Η κοιλιά ή/και η λεκάνη σας θα ντυθούν με χειρουργικό κάλυμμα αφήνοντας εκτεθειμένη μόνο την περιοχή του δέρματος όπου θα γίνουν οι τομές. Το δέρμα θα καθαριστεί με απολυμαντικό διάλυμα και πλέον θα είναι έτοιμο για τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά το Χειρουργείο

Καθώς ανακτάτε τις αισθήσεις σας θα σας οδηγήσουν σε μια περιοχή μετεγχειρητικής φροντίδας και ανάρρωσης. Η αρτηριακή πίεση, ο σφυγμός, ο αναπνευστικός ρυθμός και το οξυγόνο σας θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται. Μπορεί να λάβετε φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου. Εάν έχετε ουροκαθετήρα θα αφαιρεθεί. Όταν ανανήψετε πλήρως από την αναισθησία ίσως χρειαστεί να μεταβείτε στην τουαλέτα και πιθανόν να χρειαστείτε τη βοήθεια νοσηλεύτριας την πρώτη φορά που θα σηκωθείτε.
Θα μπορέσετε να αρχίσετε να πίνετε καθαρά υγρά.
Ο γιατρός και οι νοσηλεύτριες θα σας εξηγήσουν τους διατροφικούς σας περιορισμούς και θα σας δώσουν οδηγίες σχετικά με το τι να περιμένετε και πώς να προχωρήσετε.
Ανάλογα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και το αποτέλεσμα, είναι πιθανόν να επιστρέψετε στο σπίτι την ίδια ημέρα της επέμβασης ή μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες.

Ανάρρωση και φροντίδα έπειτα από λαπαροσκόπηση

Η ανάρρωσή σας εξαρτάται από την επέμβαση στην οποία υποβληθήκατε. Παρόλο που η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει. Όταν λάβετε εξιτήριο από το νοσοκομείο, θα λάβετε συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πότε θα πρέπει να σας δει ο θεράπων ιατρός σας και πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας καθώς αναρρώνετε.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να φροντίζετε ώστε η τομή σας να είναι καθαρή και στεγνή. Παρόλο που η τομή ή οι τομές σας είναι μικρές, η προσοχή και η επιμελής περιποίηση είναι απαραίτητες.
Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μετεγχειρητικά δυσκοιλιότητα. Ανάλογα με τον τύπο της λαπαροσκοπικής επέμβασης μπορεί να σας δοθούν διατροφικές στρατηγικές ή φαρμακευτική υποβοήθηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Μπορεί επίσης να έχετε άλλα προβλήματα, όπως δυσκολία στον ύπνο, πόνο και κόπωση.
Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο είναι πιθανόν να υπάρξει πόνος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παυσίπονα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας για την αντιμετώπισή του. Ο πόνος με την πάροδο των ημερών και τη λήψη αναλγητικών πρέπει να εξαφανιστεί. Η επιδείνωση του πόνου είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να καλέσετε τον χειρουργό σας άμεσα χωρίς να περιμένετε το καθορισμένο ραντεβού.
Μην περιμένετε επίσης να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ένα πρόβλημα που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση:

  • Επίμονος πόνος
  • Οίδημα
  • Διάταση κοιλίας
  • Αιμορραγία ή διαρροή υγρού ή πύου γύρω από την πληγή
  • Ερυθρότητα γύρω από την πληγή
  • Πυρετός
  • Ναυτία ή έμετος

Τι να περιμένετε μετά τη λαπαροσκόπηση

Δεν χρειάζεται μακροχρόνια φροντίδα για την ανάρρωσή σας που να οφείλεται στη λαπαροσκοπική επέμβαση.
Είναι όμως πιθανό να χρειαστεί εξαιτίας του υποκείμενου νοσήματος που σας οδήγησε στη λαπαροσκοπική επέμβαση. Αν για παράδειγμα υποβληθήκατε σε λαπαροσκοπική κολεκτομή εξαιτίας πολύποδα στο παχύ έντερο θα χρειαστεί μετά από κάποιο διάστημα να επαναλάβετε την κολονοσκόπηση και να συνεχίσετε να βρίσκεστε υπό ιατρική παρακολούθηση.

Προσαρμογές τρόπου ζωής

Γενικά, οι προσαρμογές του τρόπου ζωής μετά τη λαπαροσκοπική χειρουργική επικεντρώνονται στη διαχείριση του ιατρικού προβλήματος που απαιτούσε εξαρχής χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεται να λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, να ακολουθείτε μια περιορισμένη δίαιτα ή να αποφεύγετε συνήθειες που επιδεινώνουν ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις (όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ).

Επιλέξτε τον κατάλληλο γιατρό

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια σύγχρονη, ασφαλής και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση του μεγέθους των χειρουργικών τομών και τη συντόμευση του χρόνου ανάρρωσης. Ωστόσο, αυτή η χειρουργική προσέγγιση δεν μειώνει απαραίτητα τον κίνδυνο χειρουργικών ή μετεγχειρητικών επιπλοκών και η μετατροπή σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν προκύψουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης. Ο χειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με την καλύτερη χειρουργική προσέγγιση για τη βελτιστοποίηση της ανάρρωσής σας στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε έναν χειρουργό με ειδική γνώση και μακρόχρονη εμπειρία τόσο στις λαπαροσκοπήσεις όσο και στην κλασική χειρουργική. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αλεξίου έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 10.000 επεμβάσεις κάθε είδους. Με εξειδίκευση –μεταξύ άλλων- στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, τη Ρομποτική Χειρουργική και την Τηλεχειρουργική. Ο  Δρ. Κωνσταντίνος Αλεξίου είναι ο Γενικός Χειρουργός που θα δώσει οριστική λύση στο όποιο πρόβλημά σας χρησιμοποιώντας την πλέον κατάλληλη και ενδεδειγμένη θεραπεία για εσάς.  Επικοινωνήστε με τον Δρ. Κωνσταντίνο Αλεξίου για να εκθέσετε το θέμα υγείας που αντιμετωπίζετε και κλείστε ραντεβού για μία διά ζώσης συνάντηση στο ιατρείο του στο Μαρούσι.